Skara Sommarland

Skara Sommarland slog upp sina portar för allmänheten år 1984, platsen hade innan varit en stor grusgrop som låg knappt en mil österut från Skara. Parken grundades och invigdes utav självaste Bert Karlsson, i samband med att flertalet nöjesparker byggdes omkring i Sverige under samma period. När parken öppnades så hade den attraktioner så som go-carts, vattenrutschkanor, med mera, men har över åren bara vuxit och flera nya attraktioner har tillkommit så som sagopooler och nöjesparken har till och med en egen camping som är väldigt populär. Idag finns det ett 40-tal olika attraktioner samt 3 stycken berg – och dalbanor i parken. Från starten så hade parken cirka 800 000 besökare per år från både Sverige, Norden och övriga Europa. Idag så har dock antalet besökare per säsong sjunkit till ungefär 303 000 gäster. Det sjunkande antalet besökare och andra ekonomiska bekymmer ledde under början av 90-talet till att parken hotades med att gå i konkurs. Detta ledde snart till att Bert Karlsson avgick 1993 och förlorade kontrollen till den dåvarande VD:n Michael Kaufmann och firman Rasta som tog över hela verksamheten officiellt 1994. Sedan dess har nöjesparken bytt ögo från Rasta till Sparta Operations 1997 innan den såldes vidare till Parks & Resorts Scandinavia AB år 2001, vilka fortfarande äger och sköter parken än idag.

Skara Sommarland räknas idag som den allra största vattenparken i Skandinavien och har sin öppet-säsong mellan månaderna juni – augusti, det vill säga över den svenska sommaren och semestertiderna vilket lockar många gäster att ta sig ett svalkande dopp tillsammans med familjen. Under årens lopp så har många populära och kända artister framträtt på nöjesparkens sommarunderhållning, exempelvis Carola Häggkvist, Jerry Williams och Vikingarna för att bara nämna ett fåtal. Detta går hand i hand med Skaras moderna musikaliska historia då flera av artisterna har eller är signade utav Grammofons, Bert Karlssons egna skivbolag och lokalt hållet till Skara. Nöjesparken är ett väldigt välkommet tillskott till Skaraborgs näringsliv eftersom utöver dom 400 säsongsarbeten som blir tillgängliga varje år, så bidrar även turistflödet över sommaren till att Skara stad och orten runtomkring kan leva på den turismnäring som blir.

Man brukar i orten kalla det för en besöksinvasion och det stora flödet utav kroppar och pengar gör att många mindre verksamheter kan klara sig från år till år tack vare dom goda sommarmånaderna, detta har gjort att vissa delar av Skaras näringsliv har utvecklats och bibehållits stadigt sedan mitten utav 1980-talet. Själva campingen vid nöjesparken är i sig väldigt imponerande med sina 500 campingplatser för husvagnar och tält, omkring 300 stugor och till och med några lägenheter. Med andra ord så är det väldigt rymligt och många familjer och andra besökare får lätt plats på området. Sedan erbjuds det självklart hotell, bed & breakfast och vandrarhem i Skara utifall man inte känner för att bo på nöjesparkens egna camping. Parken har länge haft som syfte att vare barn och familjevänlig, vilket har gjort att man på campingen bland annat infört en 20-års gräns, har flertalet aktiviteter så som äventyrsgolf, fotbollsplan och en tennisbana samt en egen restaurang och även en livsmedelsbutik för dom som önskar.