Bert Karlsson – Skara-Bert

Bert Willis Karlsson, även känd som Skara-Bert, föddes den 21 juni 1945 i Mariestad, vilket då tillhörde Skaraborgs län. Han har kommit att bli ett hushållsnamn efter sina många olika framträdanden i media så som en rad olika Tv och radioprogram, både som värd och gäst, tidningsartiklar och böcker. Genom åren så har Karlsson rönt en rad olika fram – och motgångar via sina olika projekt och affärsverksamheter. Redan som i sina tidiga tonår så började han med affärer, delvis genom att tillverka och sälja produkter ifrån sina föräldrars källare. Ett känt exempel är lampskärmar. Som 25-åring så drev han en livsmedelsaffär som låg beläget i centrala skara och hade omkring ett 20-tal anställda. Vidare så expanderade han sina verksamheter till en rad av bingohallar vilket ledde till att han kunde starta det nu berömda skivbolaget Mariann. Mariann var dock bara början och blev snart ett moderbolag åt flertalet dotterbolag som sysslade med distribution, förlag och till och med fastighetsverksamhet. Efter några år med enträgna försök att komma in på svensktoppen med sina artister så kom genombrottet snart med banden Jigs och Schytts. Deras mest framgångsrika och mest lönsamma rent försäljningsmässigt sett är dock Vikingarna. Bert Karlsson använde vinsterna från sina framgångsrika artister och företag för att lägga grunderna till Skara Sommarland som skulle se sin invigning år 1984. Detta skedde vid en tid då flertalet olika nöjesparker öppnades, med sina förebilder ifrån främst Danmark.

Skara Sommarland blev väldigt tidigt den dominerande nöjesparken bland konkurrensen och finns fortfarande kvar än idag i Skara. Dock så tvingades Karlsson utav ekonomiska skäl lämna Skara Sommarlands ledning 1993, detta efter att Köpstaden byggts vid Skara Sommarlands entré. Samtidigt som Skara Sommarland startades upp så splittrades Marianne Grammofons organisation efter en rad inre konflikter mellan Bert Karlsson och hans tidigare medarbetare vilket slutade med att bland annat Torgny Söderberg och Lasse Holm gick sina egna vägar. Artister så som Lena Philipsson lämnade också skivbolaget under denna turbulenta tid och den dåvarande distributionen såldes till Skara belägna Bonnier-Amigo, vilket drevs av några av Karlssons tidigare medarbetare. Nu Demokrati var ett politiskt parti som såg dagens ljus 1991 och grundades utav Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. Under perioden 1991 – 1994 så satt Karlsson med i riksdagen för partiets räkning innan han lämnade det för att starta upp ett nytt lokalt parti kallat Skara Framtid. Detta mindre parti upplöstes dock efter några år och Karlsson menar att hans politiska karriär skall ha kostat honom i runda slängar runt 200 miljoner kronor i uteblivna inkomster. Partiet Ny Demokrati fick en parodi samma år som det grundades utav humorgänget Galenskaparna och Aftershave i och med deras väldigt populära revy ”Grisen i säcken – eller som en kork i mörker eller värmlänningarna kommer tillbaka eller doktor Haka’s rekordrevy” där skivbolagsdirektören Rune Backman (parodi på Bert Karlsson) startar upp partiet Ny Deodorant tillsammans med Greve Douglas Richtmeister (parodi på Ian Wachtmeister) i första akten.

På senare år så har Karlsson hamnat i blåsvädret över sina asylboenden när dessa undersöktes av det grävande journalistteamet i Uppdrag Granskning. Karlssons själv menade att man skulle bli ett IKEA för asylboenden men en rad olika överenskommelser skall ha brutits med migrationsverket och verksamheten är just nu under granskning utav domstol.