Sevärdheter i Skara

Sevärdheter i Skara

Västergötlands stolthet, Skara! Staden har funnits i flera tusentals år, vilket har byggt upp en historia som har medfört många traditioner. Tätorden Skara innefattar 839 hektar men hela Skara kommun är hela 450,24 kvadratkilometer. Med andra ord så är det en stor kommun som har mycket roligt att erbjuda, både för turister men även för de som bor i Skara. I tätorden bor det 11 652 personer, studier från 2017, medan det bor 18 895 invånare i hela kommunen enligt studier från 2018. Rent geografiskt på kartan så ligger Skara rakt söderut på samma longitud från mittpunkten i Värnen ungefär, och ligger på ungefär samma latitud som Värnens sydligaste punkt.

 

Den största sevärdheten som attraherar flest turister till Skara är givetvis Skara Sommarland. Såklart är det många familjer, framförallt för mindre barn, som vill besöka Sveriges största vattenland. Attraktionsfältet erbjöd till en början några mer extrema vattenrutschbanor och pooler. Numera har de vattenrutschbanor i alla storlekar och former, banor för vattenskidor, pooler som kan generera vågor, parker, lekland både i vatten och på land samt många restauranger och caféer som är anpassade för barnfamiljer.

 

Kulturen i Skara

I Västergötland är det mycket av kulturen att dricka öl, grilla och njuta av varenda sommardag. Man skulle kunna säga att städerna i Västergötland, inte minst Skara, inte är i närheten av att vara lika mysiga och populära på vintern som de är på sommaren. Det är dessutom många som intresserar sig av motorer, gamla bilar och liknande, vilket gör att de ofta kommer gamla veteranbilar som kör genom staden och samlas på en förbestämd plats där de snackar, umgås och kikar på varandras vrålåk. Det är dessutom inte ovanligt att det kommer utomstående personer endast för att kika på raggarbilarna. Som du läste ovan så erbjuder Skara många barer med alla olika sorters öl man kan tänka sig. Dessa barer, pubar och krogar erbjuder även typisk husmanskost, hamburgare och köttbitar, något det finns att hitta i princip överallt i Skara. Dessutom hör det inte till ovanligheterna att barerna erbjuder casinospel i form av spelautomater med videoslots, free spins och andra intresseväckande bonusar. Dessutom är det vissa äldre barer som fortfarande erbjuder enarmade banditer, något som har blivit lite nostalgiskt för många.

 

Om du har planerat att besöka Skara ska du definitivt göra det på sommaren, då staden är helt annorlunda när det är grönt i omgivningen, varmt i luften och alla är på gott humör. Har du barn i familjen så är Skara Sommarland ett populärt utflyktsmål. Genom staden går det dessutom ett gammalt tåg som visar upp tågrälsen som utmärkte Skara förr i tiden.

 

Skaras historia

Många vet om staden Skara och vet på ett ungefär vart de ligger på kartan samt har hört talas om det, men de är inte alls lika många som vet stadens historia, eller ens att staden är en av världens äldsta städer. Ja, du läste rätt, världens äldsta städer! En gång i tiden var Skara ett biskopssäte i Skara Stift och hade två kloster när Sverige var som mest religiöst. På den tiden, det vill säga på 1300- och 1400-talet hölls det många viktiga möten i Skara, exempelvis svenska rådmötet som höll hus i juli 1326 samt det dansk-svensk-norska rådsmötet i januari 1458. Det är även många av Sveriges kungar genom tiderna som har spenderat tid i Skara.